please wait, site is loading

Προτάσεις

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΝΤΙΝΕΣ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ:

Σε απόσταση χιλ. από τα Τρίκαλα, φθάνουμε στην πανέμορφη, παραλιακή πόλη του Ξυλοκάστρου. Διαθέτοντας εκπληκτικές παραλίες σε όλο το μήκος της και τον φημισμένο σε όλη την Ελλάδα « πευκιά» της, αισθητικό δάσος με πεύκα δίπλα στην θάλασσα, αποτέλεσε ήδη, από την δεκαετία του 1920, πολύ ισχυρό τουριστικό πόλο έλξης.

ΖΗΡΕΙΑ-ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ- ΛΙΜΝΗ ΔΑΣΙΟΥ

Σε απόσταση χιλ. από το ξενοδοχείο- και διασχίζοντας την Άνω συνοικία Τρικάλων- συναντάμε το πολύ καλοδιατηρημένο μοναστήρι του Αγίου Βλασίου του (16ου αιώνα), την εκκλησία με το περίφημο ξυλόγλυπτο τέμπλο και την θαυματουργή εικόνα του Αγίου. Συνεχίζοντας φθάνουμε στο Αθλητικό κέντρο Ζήρειας, όπου το χειμώνα μπορεί κάποιος να κάνει σκι ή και άλλα αθλήματα χιονιού. Το καλοκαίρι η περιοχή έχει εξαιρετική φυσική ομορφιά και ενδείκνυται για πεζοπορία ή ποδήλατο βουνού. Προχωρώντας σε απόσταση 10 λεπτών από το αθλητικό κέντρο, συναντάμε την φυσική λίμνη Δασίου, η οποία δημιουργείται κατά τους χειμερινούς μήνες από τα χιόνια που λιώνουν από τις γύρω βουνοκορφές , δημιουργώντας ένα μοναδικό ειδυλλιακό τοπίο. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αποστραγγίζεται και είναι επισκέψιμη για βόλτες και στο εσωτερικό της.

activities1 activities3 activities4 activities5 activities8 activities9

ΦΕΝΕΟΣ- ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΕΝΕΟΥ- ΛΙΜΝΗ ΔΟΞΑ

Από την Μεσαία συνοικία Τρικάλων και περνώντας από τα χωριά Καρυά και Γκούρα σε απόσταση χιλ. ξετυλίγεται μια υπέροχη- ως προς το φυσικό κάλλος της- διαδρομή που οδηγεί στο παλαιό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Το μοναστήρι έχει « κρυφό σχολειό» (μέρος, μέσα στην εκκλησία όπου διδάσκονταν τα παιδιά κρυφά το βράδυ από τον παπά, γραφή και ανάγνωση, από τον φόβο των Τούρκων, την εποχή της τουρκοκρατίας). Το μοναστήρι φημίζεται για το τριαντάφυλλο γλυκό που παρασκευάζουν και προσφέρουν οι μοναχοί. Προχωρώντας συναντάμε το φράγμα και την πολύ εντυπωσιακή λίμνη Δόξα.

activities2 activities5 activities6 activities7 activities10 activities11

ΣΤΥΜΦΑΛΙΑ- ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Σε απόσταση χιλ, από το Ξενοδοχείο, συναντάμε την ιστορική λίμνη της Στυμφαλίας, γνωστή από έναν από τους άθλους του Ηρακλή, αυτόν με τις Στυμφαλίδες Όρνιθες. Είναι ένας αναγνωρισμένος, υπέροχος ορεινός υδροβιότοπος- ο νοτιότερος των Βαλκανίων. Το κύριο ενδιαφέρον του εντοπίζεται στον πλούσιο οργανικό κόσμο της λίμνης, καθώς και στους υπόγειους και ορατούς δρόμους μέσω των οποίων κυκλοφορεί το νερό. Λόγω της μεγάλης οικολογικής αξίας της περιοχής, έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων περιοχών ΝATURA 2000. H περιοχή αποτελεί εξαιρετικό μέρος για περιήγηση και πεζοπορία. Σε πολύ κοντινή απόσταση, συναντάμε το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας που έχει σκοπό να καταδείξει την αλληλεπίδραση ανθρώπου και φύσης, καθώς και την αρμονική συνύπαρξή τους στη λεκάνη της Στυμφαλίας. Ως εκ τούτου, χρησιμοποιεί εκπαιδευτικά, ποικίλα εκφραστικά και εποπτικά μέσα.

ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΗΜΕΡΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Σε απόσταση χιλ. ακολουθώντας τον δρόμο προς Κόρινθο και μετά προς Άργος, φθάνουμε στην πανέμορφη πόλη του Ναυπλίου. Το Ναύπλιο υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου τότε Ελληνικού Κράτους-το 1828- και ευτύχησε να διατηρήσει πολλά από τα ωραιότατα νεοκλασικά και αρχοντικά της. Είναι μία κατεξοχήν τουριστική και παραλιακή πόλη, εξαιρετικής αισθητικής. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το Παλαμήδι το αρχαίο κάστρο που δεσπόζει εντυπωσιακά στην πόλη του Ναυπλίου. Υπήρξε φρούριο των Ενετών και αργότερα φυλακή βαρυποινιτών. Σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο ζωντανά τουριστικά σημεία της περιοχής. Προχωρώντας από το Ναύπλιο και με κατεύθυνση προς το Άργος συναντάμε τον αρχαίο χώρο των Μυκηνών με το εντυπωσιακότατο τείχος των Λεόντων, την ακρόπολη των Μυκηνών και τους αρχαιότατους αρχαιολογικούς χώρους: 1600-1100 π.χ. Είναι ο πρώτος Ελληνικός πολιτισμός (ιστορικά) που άνθισε στον Ελληνικό χώρο και το κράτος των Μυκηνών λόγω της θέσης και της δύναμής του, είχε στην εξουσία του ολόκληρη την Β.Α Πελοπόννησο.

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ- ΟΔΟΝΤΟΤΟΣ

Ακολουθώντας αρχικά τον δρόμο προς Πάτρα και μετά προς την Ηπειρωτική Πελοπόννησο σε απόσταση χιλ. φθάνουμε στα Καλάβρυτα. Η μαγευτική περιοχή του Βουραϊκού ποταμού και οι, σε μικρή απόσταση, ευρισκόμενες ιστορικές μονές της Αγίας Λαύρας και του Μεγάλου Σπηλαίου (που έπαιξαν σημαντικότατο ρόλο στην επανάσταση του 1821), συνετέλεσαν ώστε η πόλη να καταστεί σημαντικό τουριστικό θέρετρο. Πριν από 113 περίπου χρόνια, ξεκίνησε να κατασκευάζεται ο οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοπτού- Καλαβρύτων. Ξεκινώντας από την παραλιακή πόλη του Διακοπτού και παράλληλα με τα χνάρια του ποταμού, ακολουθεί το φαράγγι του Βουραϊκού. Μετά από απόσταση 22.350 μέτρων και μέσα σε 60 λεπτά, καταλήγει στην πόλη των Καλαβρύτων, στα 750 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Το τραινάκι (εύρος γραμμής 0.75 μέτρα- ο μικρότερος οδοντωτός στον κόσμο), ενσωματώθηκε τόσο καλά στο φυσικό περιβάλλον που μοιάζει να ήταν πάντα εκεί. Ο τρόπος κατασκευής του δεν επιβάρυνε το οικοσύστημα του φαραγγιού. Με το ξύλο και την πέτρα της περιοχής, οι τεχνικοί έκαναν για χάρη του τραίνου, έργα που νομίζει κανείς ότι τα έφτιαξε η φύση μόνη της.

ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ- ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΔΡΟΚΙΝΗΣΗΣ-ΛΟΥΣΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ

Σε απόσταση χιλ. βρίσκουμε την Δημητσάνα, ιστορική κωμόπολη, γνωστή ήδη από τον 10ο αιώνα, αμφιθεατρικά κτισμένη πάνω από το φαράγγι του Λούσιου ποταμού. Είναι ολόκληρη ένα ζωντανό μουσείο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, με ωραία πετρόκτιστα κτίρια, φιδωτά κατηφορικά δρομάκια, μουσείο ιστορίας, τους μπαρουτόμυλους. Το φυσικό κάλλος του τόπου, δεν είναι τυχαίο ότι έχει εμπνεύσει τον μύθο του ιερού λουτρού του Δία στον ποταμό που εξ αυτού ονομάστηκε Λούσιος ( εκεί που λουζόταν ο Δίας). Στον ποταμό μπορεί κάποιος να κάνει rafting. To υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης που βρίσκεται στην Δημητσάνα προβάλλει τη σημασία της υδροκίνησης στην παραδοσιακή κοινωνία. Παρουσιάζει τις βασικές προβιομηχανικές τεχνικές που χρησιμοποιούν το νερό ως κύρια πηγή ενέργειας για την παραγωγή διαφόρων προϊόντων. Κάθε ένα από τα αναστηλωμένα κτίρια των παλιών παραδοσιακών εργαστηρίων έχει μια μόνιμη έκθεση με θεματικό περιεχόμενο σχετικό με το εργαστήριο το οποίο στεγάζεται.

ΙΣΘΜΟΣ- ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ

Έξω από την Κόρινθο, προς Αθήνα, συναντάμε την περίφημη διώρυγα της Κορίνθου. Ενώνει τον Κορινθιακό με τον Σαρωνικό κόλπο και με την εκτέλεση του έργου μπορούν τα πλοία να φθάνουν πολύ γρηγορότερα από το Ιόνιο Πέλαγος, στον Πειραιά και ανατολικότερα, χωρίς να κάνουν ολόκληρο τον κύκλο της Πελοποννήσου. Το έργο ξεκίνησε το 1882 και αποπερατώθηκε το 1893. Η διώρυγα ανατινάχθηκε από τους Άγγλους το 1941 ενώ εισέβαλαν οι Γερμανοί στην Ελλάδα, οι οποίοι την επισκεύασαν και την ανατίναξαν το 1944 κατά την αποχώρησή τους από την χώρα. Ταυτόχρονα, έριξαν μέσα σ’ αυτήν 500.000μ3 χωμάτων, όπως και πολλά σιδηροδρομικά οχήματα. Η διώρυγα αποκαταστάθηκε πλήρως και δόθηκε στην κοινή χρήση το 1949. Έχει μήκος 6,3 χιλιόμετρα, βάθος 7 μέτρα και από την επιφάνεια της θάλασσας απέχει 57,5μέτρα. Σε απόσταση χιλ. από τον Ισθμό της Κορίνθου, συναντάμε τον αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου. Η Επίδαυρος είναι ακόμα και σήμερα γνωστή για το θέατρό της, το ωραιότερο και καλύτερα διατηρημένο αρχαίο θέατρο με την περίφημη ακουστική του. Σήμερα εκεί είναι ο χώρος, όπου παίζονται εξαιρετικές παραστάσεις αρχαίου δράματος- τραγωδίες και κωμωδίες. Ο χώρος της Επιδαύρου άνθισε στην αρχαιότητα λόγω του Ιερού του Ασκληπιού (πατέρα της Ιατρικής). Εξαιτίας της φυσικής ομορφιάς, αρμονίας και της ισορροπίας του φυσικού τοπίου, πολλοί αρχαίοι κάτοικοι κατέφευγαν εκεί για να θεραπευτούν από προβλήματα υγείας. Αργότερα κτίστηκαν προς τιμήν του Ασκληπιού το θέατρο, ο θόλος και ο ναός.